Pırlanta Alırken Dikkat Etmeniz Gerekenler

Pırlanta Alırken Dikkat Etmeniz Gerekenler

Pırlanta takılar herkesin gönlünde ihtişamlı güzellikleriyle taht kurmuştur. Kimisi için aşkın ve özel anların temsilcisi olarak kimisi için ise görkemin, şıklığın ve estetiğin temsilcisi olarak önem taşır. Hayatımızda en az bir tane pırlanta takı sahibi olmayı hepimiz isteriz. Bu kadar değerli olan, eşsiz ışıltısıyla bizleri büyüleyen bu takıyı seçerken de ekstra özen göstermemiz gerekir. Kairos Jewerly olarak size en iyi pırlanta ile süslenmiş altın takıları sunarken, bu takıları hangi standartlara dikkat ederek tercih etmeniz gerektiğini gösteren bilgileri aktaracağız.

Pırlanta Seçiminde 4C Özelliği

Her takının, mücevherin kendine göre özellikleri vardır. Pırlantaların ise temel özelliklerini ise 4C oluşturur. 4C olarak adlandırılan kesim (cut), renk (color), berraklık (clarity), karat (carat) özellikleriyle bir pırlantanın ne kadar kaliteli, tercih edilebilir seviyede olduğu anlaşılır. Bu özellikler pırlanta takıların sertifikasında bulunur ve bu alandan seçeceğiniz takıların ne kadar kaliteli olduğunu anlayabilirsiniz. Şimdi bu özelliklere sizinle daha yakından inceleyerek iyi bir pırlanta takı için gereken standartları öğrenelim.

Kesim (CUT)

Pırlantanın kesimi, pırlantanın ışığı nasıl yansıttığını ve parladığını belirler. Bir pırlanta ne kadar berraksa o kadar iyidir. Eğer pırlantanın kesiminden dolayı parlaklığı az olursa bu pırlantanın kalitesini düşürür. Yani büyük ve kötü kesimi olan bir pırlanta küçük ve çok iyi kesimi olan bir pırlantadan daha kötüdür. Pırlanta kolye gibi çeşitli tasarımlar için farklı kesimler yapılan pırlantalarda gerçek ustalık ve el işçiliği çok önemlidir. İyi bir kesim, pırlantanın ışıltısını artırarak göz alıcı bir görünüm oluşturur.

Pırlanta Kesimleri

Renk (COLOR)

Pırlantalarda en önemli özelliklerden bir tanesi renktir. En değerli pırlantalar renksiz olanlardır. Renk derecesi pırlantanın renk tonunu belirler. Renk skalası belirlenirken harfler kullanılır. En iyi pırlanta derecesi D-E-F kategorisidir ve sertifikasında bu üç harften biri bulunan pırlanta renksiz, en değerli pırlantayı temsil eder. G-J harfleri arasında bulunan pırlantalar hafif renkli yani orta kaliteyi temsil eder. Son olarak K-Z harfleri arası hafif renkli pırlantaları temsil eder ve tercih etmemeniz gereken bir sınıftır.

Pırlanta Kesimleri

Berraklık (CLARİTY)

Bir pırlantanın daha iyi parlayabilmesi ve görkemini yansıtabilmesi için gerekli olan bir diğer özellik ise berraklığıdır. Pırlantanın berraklık derecesini içerisinde doğal olmayan özellikleri belirler. Berraklık 8 ayrı derecede incelenir. Berraklık kontrolü çıplak gözle anlaşılması imkânsız, uzmanlar tarafından yapılan bir incelemedir. Pırlantanın belki de 10 kat büyütülmesiyle bile zor fark edilebilecek, çok ince küçük kusurları kapsar ve bu kusurlar tamamen doğal oluşum ürünüdür. “IF” denilen Internally Flawless yani “iç temiz” kusursuz en yüksek berraklık seviyesini ifade ederken, bu seviyeleri; VS1, VS2, SI1, SI2, I1, I2, I3 dereceleri takip eder.

Karat (CARAT)

Hepimizin en çok duyduğu, en çok bilinen pırlanta ölçütlerindendir. Özellikle pırlanta yüzük seçerken karat özelliğine önem verilir. Genel görüşe göre büyük karat iyi pırlantayı ifade etse de pırlantanın değerini göstermede tek başına yeterli bir ölçüt değildir. Bir pırlantayı değerli yapan şey ne kadar renksiz olduğu, saflığı ve ne kadar iyi parladığı gibi özellikleridir. Karat sadece pırlantanın boyutunu belirten bir ölçüttür. Bu yüzden pırlanta takı seçerken parlaklık, saflık ve rengine de dikkat etmelisiniz.

Pırlanta Karat

İster pırlanta küpe ister pırlanta kolye olsun hangi takıyı tercih ederseniz edin pırlantanın kaliteli olmasına özen göstermenizi tavsiye ederiz. Pırlanta takı almadan önce muhakkak sertifikasının olup olmadığına ve bu sertifikada yazan 4c özelliklerine bakmalısınız. Kairos Jewerly olarak sizlere güvenilir sertifikalı pırlanta ve altın takıların ötesinde ücretsiz sigortalı gönderim ve anında ücretsiz iade fırsatının bulunduğu bir hizmet de sunuyoruz. Siz de bu fırsatlardan faydalanmak ve bu bilgiler ışığında yeni takılar almak isterseniz, sayfamız üzerinden pırlanta fiyatları hakkında bilgi alarak güvenilir bir alışveriş gerçekleştirebilirsiniz.

BLOG'A GERİ DÖN