Altın Takı Bakımı

Altın Takı Bakımı

Altın takıları maddi ya da manevi değeri için hepimiz kullanırız. Bazen yatırım aracı olarak bazen de hayatımızın vazgeçilmez parçası olarak yaşantımıza dahil olurlar. Bu takıların değeri ve kalitesi azalmasa da aldığımız ilk günkü parlaklığını koruması uzun süreli kullanımlarda mümkün olmayabiliyor. Altın yüzük modelleri gibi sık olarak kullanılan takıların birçok dış etkene maruz kaldığı düşünülürse takılarımızı düzenli aralıklarla temizlemenin önemini daha iyi anlayabiliriz.

Altın takıların bakımı hakkında daha ayrıntılı bilgiyi yazımızın devamında aktaracağız. Aslında takılarınızın bakımını düzenli bir şekilde uygularsanız parlaklığını da korumuş olursunuz. Altın takılarınızın parlaklığını en çok etkileyen şeylerden bir tanesi takılarınızı ıslak ya da nemli bir şekilde bırakmanızdır. Özellikle pırlanta yüzük gibi sık taktığımız takıları günlük işlerimizin arasında çıkarmayı unutunca gün boyunca ıslak ya da nemli kalabiliyor, bu da takıların parlaklığını kaybetmesine sebep oluyor. Aynı zamanda takımlarımızı parfüm, saç spreyi, losyon gibi kimyasal içerikli ürünlerden
sakınmamız da takımlarımızın parlaklığını koruyacaktır.

Altın Takılarınızın Bakımını Ne Sıklıkla ve Nasıl Yapmalısınız?

Altın takı temizliği yaparken takılarınızı kullanma sıklığına göre sınıflandırarak bakım sürecini belirlemelisiniz. Günlük olarak kullandığınız takılarınızı haftada bir ya da 2 defa temizlerken, nadiren kullandığınız takılarınızı aylık veya 3 ayda bir temizlemeniz daha uygun olacaktır. Günlük kullandığınız takılarda ise ne kadar parfüm, kozmetik, kimyasal maddeye maruz kaldıklarına göre temizleme sıklığını belirlemelisiniz. Altın takılarınızı ne sıklıkla temizleyeceğinizi belirledikten sonra izleyeceğiniz bakım sırası şu şekilde olmalıdır:

Sabunlu su ya da temizlik solüsyonu ile temizleme: Altın takılarınızı temizlemek için ılık, sabunlu su kullanabilirsiniz. Yumuşak bir bez veya sünger yardımıyla takıları nazikçe silerek ardından temiz su ile durulayarak bakım işleminizi yapabilirsiniz. Ayrıca altın takıların temizliği için özel olarak hazırlanan temizlik solüsyonlarını da tercih edebilirsiniz. Temizlik solüsyonlarını kullanırken üzerinde yazan kurallara uyarak bakım işlemini gerçekleştirmeye de özen göstermelisiniz.

Sabunlu su yada temizleme solüsyonu ile temizleme Diş fırçası kullanımı: Baget yüzük, su yolu bileklik, doğal taş kolye gibi ince detayları bulunan takıların temizliği için yumuşak kıllı bir diş fırçası kullanabilirsiniz. Fırça, detaylı bölgelerdeki kirleri daha etkili bir şekilde temizleyerek takılarınızın bakımını kolaylaştırır.
Diş Fırçası ile Temizleme Takılarınızı kurulama: Altın takılarınızı temizledikten sonra iyice kurulamak en önemli maddelerdendir. Islak veya nemli kalan takılar oksitlenmeye ve matlaşmaya daha yatkındır, bu da takılarının parlaklığını daha çabuk kaybetmesine sebep olur.
Altın Takıların Durulanması

Altın Takı Temizliğinde Dikkat Edilmesi Gereken Çok Önemli Maddeler

Altın takı bakımı kolay bir işlem olsa da dikkat edilmeyen bazı kurallar yüzünden takılarınız zarar görebilir, bu sebeple bakım yapmadan önce aşağıdaki ipuçlarını uyguladığınızdan emin olun.

Altın takıları temizlerken kullandığınız fırça veya diş fırçasının yumuşak başlı olmasına dikkat edin. Eski, yıpranmış ya da sert olan fırçalar takılarınızı temizlemek yerine tam tersi onlara hasar verip çizilmelere sebep olabilir. Özellikle baget yüzük gibi takılarınızı temizlerken buna çok dikkat etmelisiniz.

Takılarınızı temizlerken kesinlikle kimyasal maddeler kullanmayın. Zaten ufak dokunuşlarla tertemiz olabilecek takılarınızı daha çok yıpratarak parlaklığının gitmesine sebep olursunuz. Ayrıca güvenilir olmayan hiçbir temizlik solüsyonunu da satın almayın.

Takılarınızı temizlerken kesinlikle kimyasal maddeler kullanmayın. Ufak dokunuşlarla tertemiz olabilecek takılarınız daha çok yıpranarak parlaklığını yitirebilir. Ayrıca güvenilir olmayan hiçbir temizlik solüsyonunu da satın almamalısınız.

Takılarınızı temizledikten sonra iyice duruladığınıza emin olun ve asla ıslak ya da nemli bırakmamalısınız. Erken dönemde sorun gibi görünmese de zamanla altın takılarınız parlaklığını yitirebilir.

Kullanılmayan Altın Takılar Nasıl Muhafaza Edilmeli?

Altın takı bakımının aslında en önemli noktalarından biri, takıların saklanmasıdır. Günlük kullandığınız takılarınızı bile çıkardığınız zaman kutusuna kaldırmanız gerekir. Fakat çok sık kullanmadığınız özel anlarınız için sakladığınız altın takılarınızı muhafaza ederken kutularının tamamen kapalı olmasına ve altın takılarınızın diğer takılarla temasının olmamasına dikkat etmelisiniz. Mümkünse takılarınızı ayrı kutularda ya da bölmeleri bulunan takı kutularında saklamaya özen göstermelisiniz. Böylece takılarınızın oksitlenmemesini ve çok daha uzun ömürlü bir şekilde ilk günkü güzelliğini korumasını sağlayabilirsiniz.

Altın Takıların Muhafaza Edilmesi

Profesyonel Altın Bakımı Nedir ve Yapılmalı Mıdır?

Takılarınızda ciddi bir hasar veya leke oluştuysa profesyonel bakım hizmetlerinden faydalanabilirsiniz. Uzmanlar özel temizleme yöntemleriyle altın takıları restore edebilir ve ilk günkü ihtişamına döndürebilir. Profesyonel temizleme hizmetini takılarınız çok yıprandığı zaman yılda 1 veya 2 kere güvenilir bir yerde yaptırabilirsiniz.

Kairos Jewerly koleksiyonlarından satın aldığınız her altın takı yüksek kalite standartlarında üretilen benzersiz tasarımlardan oluşur. Hayatınıza renk katacak bu takıların ömür boyu kullanımını korumak için yazdığımız altın takı bakımı hakkındaki yazımızdan faydalanarak takılarınızın düzenli temizliğini gerçekleştirebilirsiniz. Eğer altın modellerimiz hakkında daha detaylı bilgi almak isterseniz, web sitemize uğrayarak Kairos’un büyüleyici dünyasına giriş yapabilirsiniz.

BLOG'A GERİ DÖN